Tűzgyújtási tilalom a fél országban

Kedden a keleti országrészben ismét érvénybe lépett a tűzgyújtási tilalom.

Hétfőn esett utoljára az elmúlt egy hétben, de nem az egész országban. Nagy terület maradt csapadék nélkül, és a száraz, szeles, enyhe napok után ismét nagy a veszélye az erdő- és bozóttüzeknek.

Az elmúlt egy hét (márc. 20-26.) csapadékösszege mm-ben rendkívül kevés, a keleti országrészben gyakorlatilag mindenhol nulla és a hét hátralévő részében említésre méltó csapadék nem várható.

A Dunától keletre eső területeken a tűzgyújtási tilalom idején betartandó korlátozások léptek érvénybe. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a lakosság figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintőek, Magyarországon ugyanis az erdőtüzek 99 %-át emberi mulasztás okozza.

A jelenlegi időjárási körülmények között az elszáradt lágyszárú növényzet és erdei avar rövid idő alatt gyúlékony állapotba kerülhet és az erdőben vagy a mezőgazdasági területeken közvetlen tűzeset forrásává válik. Tekintettel arra, hogy az elmúlt egy hét folyamán nagyszámú tűzeset keletkezett, 2019. március 26-tól (kedd) a keleti országrészben elrendelésre került a tűzgyújtási tilalom.

A tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, ideértve a tűzrakó helyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint a parlag- és gazégetést.

Forrás: Időkép