Szemünk világa - Tudnivalók a képernyő előtti munkavégzés szabályairól

Az állások meghatározó hányadában állandó munkaeszköz a számítógép. Sokaknak néhány év után szemüveg kell. Aztán egyre erősebb dioptriák. Betartják-e a szabályokat?! Hogy például 50 perc után 10 percre fel kellene állni a monitor mögül.

Mennyi ideig ülhetünk a képernyő előtt? A munkáltatónak úgy kell a munkafolyamatokat megszerveznie, hogy a képernyő előtti tényleges munkavégzés összes ideje a napi hat órát ne haladja meg, vagyis munkaidejének legalább 1/6-ában nem képernyő előtti munkavégzéssel ellátható tevékenységet kell találnia. Önöknél betartják ezt a szabályt?

Orvosi vizsgálat és szemüveg

A munkáltató jogszabály szerint köteles a foglalkozás-egészségügyi orvosnál kezdeményezni a munkavállaló szem- és látásvizsgálatának elvégzését a képernyős munkakörben történő foglalkoztatás megkezdése előtt, ezt követően kétévenként.

Ha szemészeti szakvizsgálat eredményeként indokolt, a munkáltató a munkavállalót ellátja a minimálisan szükséges, a képernyő előtti munkavégzéshez éleslátást biztosító szemüveggel, melynek költségeit a munkáltató a munkavállalóval szemben nem érvényesítheti. A munkáltató megtérítési kötelezettsége az éleslátást biztosító két szemüveglencsére és annak rendeltetésszerű használatát biztosító szemüvegkeretre értendő.

Forrás: BaBér(hrportal.hu)


Kalocsai munkavédelem kommentje:

Tapasztalataink alapján a munkavállalók többsége nincs tisztában azzal, hogy a jelenlegi képernyős munkahelyi gyakorlatával milyen negatív hatást válthat ki hosszútávon látásának állapotában. S, ha munkavállalóként saját magunkat nem érdekli, akkor a munkáltató vajon mindent megtesz-e, hogy az előírásoknak megfelelően járjon el? Javasoljuk, hogy minden munkavállaló fordítson fokozott figyelmet - saját egészségi állapotának fenntartása érdekében - a munkakörülményeire!