Sok a munkáltatóknál a szabálytalanság

A tavalyi évben a kereskedelmi szektorban egész országos területre vonatkozó munkavédelmi ellenőrzéseknél 1013 munkáltatót vizsgáltak, amelyek közül 893 alkalommal találtak munkavédelmi, illetve munkaegészségügyi hiányosságokat, vagyis az ellenőrzések 88,1 %-ban, ami rendkívül magas szám.

A legtöbb munkavédelmi tárgyú ellenőrzés az élelmiszer jellegű kereskedelemben történt, majd a bútor, vegyes cikkeket árusító kereskedelmi egységek, és az iparcikk eladással foglalkozókat érintette. Ezen belül is elsősorban a bolti kiskereskedelem került górcső alá, ahol munkavédelem szempontjából fontos volt, hogy 5 főnél több alkalmazott dolgozzon. Természetesen kiemelten ellenőrizték a 10-49 fő közötti dolgozói létszámmal rendelkezőket és kisebb mértékben ugyan, de vizsgálták az 50 főnél nagyobb létszámmal rendelkező munkáltatók munkavédelmi megfelelőségét is.

A munkavédelmi ellenőrzések során természetesen nem csak a munkavállalókat, hanem az általuk használt munkaeszközöket és gépeket is kiemelt figyelemmel ellenőrizték.

A munkaeszközöknél minden ötödik gép ellenőrzésénél találtak valamilyen szabálytalanságot, ami azért veszélyes, mert ezek a gépek probléma esetén súlyos, csonkolásos munkabaleseteket okozhatnak.

Másik kiemelten problémás géptípus az emelőgépek, melyeket a raktározás, a kézi- és gépi anyagmozgatás területén használnak kiemelt számban.

A tavalyi kereskedelmi szektort érintő munkavédelmi és munkaegészségügyi ellenőrzéseket követően 2018 első és a negyedik negyedévében kiemelt ellenőrzéseket tartanak a kölcsönzött munkavállalókat foglalkoztatók körében, a 2. és 3. negyedévben pedig a mezőgazdasági vállalatok kerülnek a munkavédelmi hatóság ellenőreinek középpontjába.

A munkaerő kölcsönzők és kölcsönzött munkaerőt igénybe vevők ellenőrzésére azért van szükség, mert a kölcsönzöttek körében sok súlyos munkabaleset történt az utóbbi években. Az ellenőrzés az általános munkavédelmi előírásokra, szabályzatokra terjed ki. Munkavédelmi oktatási tematikákat és a munkavédelmi oktatási naplókat, illetve azok meglétét is kiemelten ellenőrzik.

A mezőgazdasági vállalatokat fokozott ellenőrzése azért kell, mert a mezőgazdaságban több a veszélyforrás, mint más ágazatokban, lásd: gépek, állatok, kültéri munkavégzés, stb.

A kiszabható munkavédelmi bírság probléma, vagy hiányosság esetén 50 000 forinttól 10 millió forintig terjedhet.