Nyári diákmunka – Mit tehetnek a szülők?

Tanácsok miként segíthet gyermekének a nyári diákmunkát megelőzően.

Beszélgessen gyermekével a szünidős vagy hétvégi munkáról vagy a gyakorlati szakképzési helyekről, valamint arról, hogy milyen típusú munkalehetőségek, munkakörök vannak.

Ismerje meg, milyen természetű feladatokat kell gyermekének elvégeznie.

Bátorítsa gyermekét, hogy kérjen segítséget vagy képzést, mielőtt munkaeszközöket, berendezéseket kell működtetnie, használnia, illetve új feladatot vagy munkát kap.

Rendszeresen beszélgessenek a munkájáról. Biztassa arra, hogy ossza meg Önnel, a munkával vagy egészségi és biztonsági témákkal kapcsolatos problémáit.

Hívja fel gyermeke figyelmét az egyedül vagy éjszaka végzett munka veszélyeire.

Bátorítsa, hogy tegyen fel kérdéseket, kérjen segítséget, ha bizonytalan a gyakorlati munkavégzéssel vagy tevékenységgel kapcsolatban. Jelentsen felettesének minden veszélyhelyzetet, sérülést vagy betegséget, legyenek azok akármennyire csekélyek is.

Hívja fel a figyelmét arra, hogy a munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi problémákat illetően munkavédelmi szakemberhez-, foglalkozás-egészségügyi orvoshoz- vagy a munkavédelmi képviselőhöz is fordulhat

Beszéljen saját munkavédelmi tapasztalatairól: mi történt, mi lett a válaszlépés, mit tett volna, ha jobban tudatában lett volna a körülményeknek.

Bátorítsa gyermekét, hogy nézzen utána a munkájával kapcsolatos munkavédelmi vonatkozásoknak, például az EU-OSHA vagy a magyar munkavédelmi hatóság weboldalán található linkek felkeresésével:

https://osha.europa.eu/hu/themes/young-workers - az Európai Munkavédelmi Ügynökség fiatal munkavállalókkal kapcsolatos tematikus oldala

https://www.napofilm.net/hu - rajzfilmsorozat a munkahelyi egészségvédelem és biztonság fontos kérdéseinek emlékezetes és humoros bemutatásához

http://www.ommf.gov.hu/index.html?akt_menu=306 - a munkavédelmi hatóság honlapja (Munkavédelmi Tanácsadó Szolgálat)