fotó forrása: Pixabay.com

Április 28. -> MUNKAVÉDELEM VILÁGNAPJA

A világon a mai napig több ember veszíti életét munkavégzés közben, mint háborúban.


Ez a nap világszerte a munkavédelemről és a munkahelyi balesetekben elhunyt, megrokkant személyekről szól. Az emléknap elsődleges célja, hogy felhívja a nyilvánosság és a munkavállalók figyelmét a munkabiztonság, a munkahelyi balesetek megelőzésének fontosságára.

E hagyományt az 1980-as évek vége óta tartják. Kanadából indult és maga a dátum az 1914. április 28-án Kanadában elfogadott munkahelyi balesetbiztosítási szabályozás elfogadásának idejéhez köthető, melynek nyomán az első kanadai munkavédelmi hivatalt létrehozták. 1989-ben átvette az USA és 3 évre rá az Egyesült Királyság is, majd később egyre több nemzet köztük Magyarország is. 2012-ben fogadta el a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) azt az előterjesztést, miszerint április 28-a legyen a munkabalesetben elhunyt, valamint megrokkant munkavállalók emléknapja is.

Évente országos és megyei rendezvényeket, nyílt napokat tartanak a munkavédelmi hatóságoknál.

És, hogy miért is fontos a munkavédelem?

Többek között azért, mert Magyarországon a munkabalesetek száma évről-évre növekvő tendenciát mutat, melyek közül a halálos balesetek száma sem mérséklődik jelentősen:Tudja mindenki, hogy egy nap alatt nem lehet "megváltani a világot", de elkezdeni biztonságosabbá tenni, sosem késő!

Balesetmentes munkavégzést