Munkavédelem a forró nyári hónapokban

Ha beköszönt az igazi nyár, és nagy lesz a hőség, akkor egyes munkakörökben fokozottabban kell ügyelni a dolgozók testi épségére. A munkavédelmi törvény többek közt kötelező pihenőidőt és védőital juttatását követeli meg a munkavállalók számára. Kiemelten fontos ez olyan cégek, vállalatok esetében, akiknek munkavállalói kénytelenek a nyári melegnek kitéve, akár szabadban munkát végezni.

Első és legfontosabb feltétel, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű levegőt kell biztosítani a dolgozók számára. Amennyiben a munkahelyi klíma zárttéri és szabadtéri munkahelyen a 24 C (K) EH értéket meghaladja, a munkavállalók részére igény szerint, de legalább 30 percenként védőitalt kell biztosítani. Sok cégnél rendelkezésre állnak vízautomaták, valamint folyóvíz.

Egyes cégek lehetőséget adnak arra, hogy a szabadban munkát végző dolgozóik déli 12 és 15 óra között pihenni térjenek, s csak aztán folytassák a munkájukat. Természetesen ehhez korábban kell felvenniük a munkát, illetve, később kell végezniük, vagyis a munkavállalók döntése is fontos szerepet játszik ebben.

Forróság esetén a munkaruha területén is engedményeket tehetnek a munkavállalóknak, olyan mértékben, amely még a cég külső arculati képével összhangban maradva megkönnyíti az uniformisok viselőinek mindennapjait. Fontos, hogy a ruházati engedmények mellett a munkavédelem szempontjából megfelelő, szellős lábbeli viselésére is lehetőségük legyen.

Az irodai dolgozók a légkondicionálók révén némileg könnyebb helyzetben vannak, bár való igaz, nem mindegyik kirendeltség van felszerelve klímával - ilyen esetben alternatív megoldásként ventilátorokkal próbálják a hőérzetet mérsékelni. A legtöbb irodában persze működik légkondicionáló készülék, amelyek folyamatos karbantartásáról, rendszeres tisztításáról, működésük felügyeletéről a munkáltató gondoskodni köteles.

A légkondicionáló berendezések használatát nemcsak az egyszerű meghűléses megbetegedések miatt érdemes szakemberrel szervizelni és ellenőriztetni, hanem mert a nedves, párás környezetben többek közt a Legionella Pnemofila kórokozó is megtelepedhet, ami a tüdőgyulladás egy különösen veszélyes fajtáját okozza.

A hőségben fontos lehet a naptej használata is, a Meteorológiai Szolgálat előrejelzéseinek figyelembevételével utasítani kell a munkavállalókat arra, hogy bekenjék magukat a munkáltató által biztosított magas faktorszámú készítményekkel.

Ha mindezen intézkedéseket megtesszük a munkavállalóink érdekében, akkor a legforróbb napokon is kielégítjük a legfontosabb munkavédelmi teendőket.