Munkaszék - Tudnivalók a képernyő előtti munkavégzés szabályairól

A kutatások számos területen kimutatták a mozgásszegény, ülő testtartás ártalmait. A porckorongok fokozott terhelésnek vannak kitéve, az ülőlap éle elnyomja a combot, így a keringést nehezíti a lábban. Az ülő testtartás a teljes szervezetnek fokozott igénybevételt jelent, ezért kiemelt fontosságú, hogy jó minőségű széket használjunk.

Meglepő lehet, de egy széknek nem kell mindenképpen kényelmesnek lennie: pl. a tárgyalószékeknél kifejezett cél, hogy 1-1,5 óra után már ne marasztaljon…

A munkaszékek kialakításakor legfontosabb az antropometriai (azaz a testméreteknek történő) megfelelés. Alapvető fontosságú a szék ülésmagasságának állíthatósága, hiszen ezzel lehet a felhasználó és a munkafelület helyzetét szabályozni, összehangolni. Hasonlóan fontos a háttámla állítása, mert ez valójában nem a hát, hanem a derék - vagyis a gerincoszlop lumbális tartományának - támasztására, a felsőtest alátámasztására szolgál. Az irodai székek kiegészítője a karfa, melynek alkalmazásáról az adott felhasználónak kell döntenie. A dolgozó gyakori helyváltoztatását a székeknek elő kell segíteniük, pl. görgők alkalmazásával. A lábtámaszról, amennyiben a dolgozó igényli gondoskodni kell

A munkaszéknek tulajdonított panaszok egy része kiküszöbölhető olyan székek alkalmazásával, melyek több testhelyzetet is lehetővé tesznek, illetve a felsőtest mozgásához folyamatosan alkalmazkodnak, azaz dinamikus ülésre adnak módot.

A munkaasztal előtt a szék beállításának legáltalánosabb követelményei:
  • a szék magassága úgy legyen beállítva, hogy a könyök pont az asztallap síkjába essen
  • a törzs ne legyen megcsavarodva
  • a csukló csuklótámaszon nyugodjon, ne legyen kifeszítve
  • a szék-háttámla kövesse a törzs mozgását, a visszatérítő erő a felhasználóra legyen állítva
  • a szék legalább ötlábú, görgős szék
  • a láb kényelmesen a lábtartón nyugodjon
  • az asztallap élei legyenek lekerekítettek.

Forrás: Dr. Szabó Gyula: Munkahelyek ergonómiai ellenőrzése


Kalocsai munkavédelem kommentje:

Mindennapi tapasztalataink alátámasztják, hogy a megfelelő munkaszék kiválasztásával milyen nagy mértékben nincsenek tisztában az irodai munkát végző dolgozók és sokszor a munkáltatók sem. Kiemelten fontos, hogy a munkaszékek esetében elsősorban nem a külsőségek, a szép huzat, a jó design, hanem a jogszabályi követelményeknek való megfelelőség a fontos. Ugyanígy nem lehet választási szempont kizárólagosan a vételár sem – nem a drágább a jobb.