Munkahelyek irodán belüli elhelyezése - Tudnivalók a képernyő előtti munkavégzés szabályairól

A korszerű munkahely nem pusztán az egyes elemek - asztal, munkaszék, világítás, színek - halmaza, hanem „munkahelyi rendszer”, amit a munkafeladat, az ergonómiai és környezetergonómiai követelmények határoznak meg.
  • A munkahelyet úgy kell megtervezni és méretezni, hogy a használónak legyen elegendő tere testhelyzete és mozgásai változtatásához.
  • Az általános, illetve helyi világítás (munkalámpa) biztosítson kielégítő megvilágítást és megfelelő kontrasztot a képernyő és a háttérkörnyezet között, tekintetbe véve a munka jellegét és a használó látási követelményeit.
  • A képernyőre és más munkaeszközökre vetődő, zavaró tükröződést és fényvisszaverődést oly módon kell megelőzni, hogy a képernyős munkahely telepítésekor a munkaterem és a munkahely megtervezését összehangolják a mesterséges fényforrások elhelyezésével és műszaki jellemzőivel.
  • A képernyős munkahelyeket úgy kell megtervezni, hogy a fényforrások (ablakok és más nyílások, átlátszó vagy áttetsző falak), világosra festett berendezési tárgyak vagy falak ne okozzanak közvetlen fényvisszaverődést, és amennyire csak lehetséges, ne idézzenek elő tükröződést a képernyőn.
  • Az ablakokat igazítható takaróeszközök megfelelő rendszerével kell ellátni, hogy a képernyős munkahelyre eső nappali megvilágítást csökkenteni lehessen.
  • A munkahelyhez tartozó berendezések okozta zajt figyelembe kell venni a munkahely berendezésekor, különös tekintettel arra, hogy ne zavarja a figyelmet és a beszédmegértést.
  • A munkahelyhez tartozó berendezések nem fejleszthetnek olyan mennyiségű hőt, hogy az a munkavállalónak diszkomfort-érzést okozzon.
  • A használó legyen védve a sugárzó és áramló hőhatásoktól és az asztal alatt hőt termelő berendezésektől.
  • A páratartalmat megfelelő szinten kell biztosítani és tartani.

Forrás: 50/1999. (XI. 3.) EüM rendelet


Kalocsai munkavédelem kommentje:

Ha irodai munkát végzünk, akkor a nap 8 órájában ugyanabban a helyiségben, vagy munkahelyen tartózkodunk, ezért kiemelten fontos, hogy óvjuk egészségünket minden olyan szempont figyelembevételével és alkalmazásával, amely hosszútávon károsodásokat idézhet elő akár a látásunkban, akár az ízületeinkben, végtagjainkban, keringési rendszerünkben, és még sorolhatnánk hosszú ideig. Ha nem megfelelő a munkahelyünk elhelyezése, akkor tegyünk meg mindent, hogy a zavaró környezeti tényezőket kiiktassuk, illetve a már megfelelő munkahelyi körülményeket fenntartsuk.