Lángoló levegő

Azt már ezer filmben láthattuk, ahogy egy titkosügynök végig kúszik az irodaház szellőzőrendszerén, azt viszont sosem, ahogyan a tűz kúszik végig ugyanott. Pedig ez utóbbi sokkal gyakoribb – ezért kell megbízhatóan tisztítani a légtechnikai vezetékeket.

A szellőzőrendszerek kialakítását az OTSZ részletesen szabályozza, kötelező tisztításukról és karbantartásukról pedig Európai Uniós szabványok rendelkeznek. A tisztítás azért kiemelten fontos, mert ezekben a vezetékekben az évek során nagy mennyiségű gyúlékony lerakódás gyűlik össze, és egy tűzeset során nem ritkaság, hogy a lángok éppen ennek révén terjednek tovább az épület többi részére. Jó példa erre egy korábbi tűzeset a Mammut bevásárlóközpontban, ahol szintén az elszennyeződött vezetékrendszer okozott bajt.

Természetesen eddig is léteztek technológiák a légtechnikai vezetékek megtisztítására, ám ezek az eljárások csupán egy-egy szakaszra vagy munkafázisra korlátozódtak - ám nemrégiben egy hazai vállalkozás komplex megoldással jelentkezett, akinek szakemberei egy finn technológia alapján dolgozták ki megbízható és teljes körű eljárásukat.

Miért probléma a vezetékek szennyeződése?

A légtechnikai vezetékek elszennyeződéséből származó elsőrendű veszélyforrás természetesen a tűz terjedése az épületen belül. Ez annyit jelent, hogy hiába költ el egy építtető komoly összegeket egy irodaház, egy szálloda vagy egy bevásárlóközpont tűzvédelmére, ha a kitisztítatlan szellőző rendszer a komplexum Akhilleusz-sarka marad.

A légvezetékek szennyeződése azonban nemcsak tűzvédelmi szempontból hátrányos, hanem a mindennapok során is számos problémát okozhat. Közismert tény, hogy a szellőző rendszerekben rengeteg, megbetegedést okozó baktérium telepedhet meg, amelyek közvetlen veszélyt jelentenek az épületben dolgozók egészségére. Az sem mellékes, hogy az évek során összegyűlt lerakódások csökkentik a vezetékek keresztmetszetét, és ezzel párhuzamosan a szállított levegő mennyisége is kevesebb lesz. Emiatt az üzemeltetők növelik a ventilátorok fordulatszámát, ami a rendszer fogyasztásának növekedéséhez és a gépek élettartamának rövidüléséhez vezet. Mindez plusz költséget jelent - ami megtakarítható a légvezetékek alapos kitisztításával.

A komplex megoldás logikus és alapos. A munka első fázisaként önjáró videokamerát küldenek a rendszerbe, ami áttekinti és dokumentálja az egyes szakaszok állapotát, így pontosan felmérhető a feladat. Ezek után 30 méteres szakaszokra osztják a vezetékrendszert, és egy erre kialakított speciális gépsor megkezdi a tisztítást.

A szakszerűen összegyűjtött lerakódást veszélyes hulladéktárolóban helyezik el.

Tűzvédelmi szempontból kiemelkedő jelentőségű ezen szellőzőrendszerek karbantartása és tisztítása. Ha az Ön cégének is fontos a tűzvédelem, ne habozzon és méresse fel a szellőzőrendszer állapotát, szükség esetén végeztesse el annak tisztítását.

Forrás: Jávor József, tűzfal.com