Karácsony alatti és utáni tűzvédelmi veszélyek

Nincs olyan év, hogy karácsony közeledtével, az ünnepek alatt és az ünnep után ne nőne meg a lakástüzek száma. Ennek sok esetben okai a magukra hagyott égő gyertyák, adventi koszorúk és csillagszórók, rossz minőségű tűzveszélyes égősorok, stb. Sajnos sosem múlik el úgy év, hogy az ünnepi izgatottság ne válna rémületté, elkeseredettséggé és sajnos néha gyásszá az ünnepek alatt felcsapó lángok, tüzek nyomán.

Egy szikra belobbanását és egy tűzkatasztrófát csak másodpercek választanak el egymástól. Minden nagy tűz kis tűzzel kezdődik A veszély mindig jelen van, ezért mindig figyelnünk is kell. Így fel kell hívni mindenki figyelmét a leggyakrabban előforduló tűzveszélyekre, a tűzvédelem fontosságára. Lehet, hogy hétköznapinak hangzik néhány tűzmegelőzési teendő, de figyelmen kívül hagyásuk könnyen tragédiához vezethet.

Ahogy elkezdődik az adventi időszak és telnek a hetek, egyre szárazabbak az adventi koszorúk, de a gyertyák száma rajta változatlan, méretük viszont egyre kisebb. Egy elfelejtett gyertya pillanatok alatt meggyújtja a koszrút és tulajdonképpen teljesen mindegy, hogy milyen a koszorú anyaga, akár valódi fenyő vagy műanyag, egyformán tűzveszélyes!

Tűzvédelmi szempontból ezért nagyon fontos, hogy a gyertyák stabilan rögzítettek legyenek, (a nem megfelelően rögzített és égő gyertya ledől, melynek lángja meggyújtja a koszorút és/vagy a környezetében lévő éghető anyagokat), a koszorút fém tálcán tároljuk, és ne helyezzük el a koszorút éghető anyagokra vagy azok alá. (könyves polcra, abroszra, televízióra), mivel a gyertya lángja hamar meggyújthatja a körülötte, lévő éghető anyagokat.

Tűzmegelőzés céljából a legfontosabb, hogy ne hagyjuk el a lakást, ne feküdjünk le aludni, ne hagyjuk felügyelet nélkül az adventi koszorúnkat, karácsonyfákat, amíg gyertyák égnek rajta!

A karácsonyi időszakban a tűzvizsgálati statisztikák két keletkezési okot regisztrálnak elsősorban. Az elektromos áram és a nyílt láng. Előbbi a nem megbízható, nem bevizsgált fényfüzérek, izzósorok veszélye, melynek zárlata másodpercek alatt lángba boríthatja a folyamatosan száradó fenyőfát főként január-február hónapokban, amikor sok helyen a fák még állnak, de már teljesen szárazak, a nyílt láng pedig egyrészt a csillagszórókból kipattanó szikrák, gyertyák használatához köthető, melyek ha rosszul kerültek elhelyezésre a papírdíszeket, vagy a tűleveleket is meggyújthatják.

Az otthon keletkező tüzek további jelentős része a konyhában alakul ki, ezért elengedhetetlen, például annak ismerete, hogy az égő olajat tilos vízzel oltani!

Ha már tűz van, a legfontosabb, hogy nem szabad kockáztatni a testi épségünket. Persze cselekednünk kell, de tehetetlen kapkodás helyett, (ha van) portoltó segítségével kezdjük meg az oltást, nyissuk ki az ablakokat és az ajtókat, hogy a füst távozhasson, a veszélyeztetetteket ki kell vinni a helyiségből. DE, ha a tűz mértéke meghaladja a képességeinket, akkor azonnal hívni kell a tűzoltókat.

A tűzoltásra használható eszközök beszerzése, készenlétbe helyezése sohasem felesleges ráfordítás, mert egy tűz esetén olyan pszichés biztonságot tudnak adni, hogy egy váratlan helyzet megoldására is képessé válunk a pánik helyett. Természetesen ez nem 1 db tűzoltó készülék beszerzésével oldódik meg, hanem bizonyos biztonsági rendszabályok, ésszerű viselkedés fenntartásával is. Nem a meglepetés erejével ér bennünket a tűz: tudjuk, mit tegyünk, hová nyúljunk, hogyan használjuk...