Jön a grillszezon, ezeket a szigorú szabályokat mindenkinek tudnia kell

A grillezés, bográcsolás, szalonnasütés a kertben az egyik legjobb szabadtéri móka. Amikor összegyűlik az egész család vagy a baráti társaság és együtt főztök valami finomat, azt mindenki nagyon élvezi.
Ám a tűzrakásnak szabályai van­nak. Sza­badtéren, saját kertben, erkélyen is követned kell a biztonsági előírásokat, mert különben igen húzós lesz a buli számlája és könnyen meg is sérülhet valaki. Idén a szabadtéri tűzgyújtás szabályainak nem betartásából három halálos, számtalan súlyos és még több könnyű sérülés következett már be!

Az elszabadult tűz útjába kerülve minden élő és élettelen elpusztul. Hatalmas erő ez, melyet megfékezni sokszor rendkívül nehéz, még a hivatásos tűzoltóknak is. Arról nem is beszélve, hogy az égés nagyon kellemetlen, és örök életre maradandó sebeket hagyhat.

SZABADTÉRI TŰZGYÚJTÁS

Bár az esős május után jelenleg kevésbé érezzük, de a klímaváltozással gyakoribb és hosszabb ideig tart az az időszak, amikor a tartós szárazság miatt egyre veszélyesebbé válik a szabad téri tűzgyújtás. Ilyenkor, tűzgyújtási tilalom idején az erdőben, útszéli fasorok, fásítások, facsoportok 200 méteres körzetében tilos a tűzrakás. Ebben az esetben természetesen érvényét veszti a tűzgyújtásra kijelölt tábla is. Ha tűzoltók beavatkozására van szükség a keletkezett tűz eloltásához, akkor 20.000 Ft-tól 3 millióig terjedhet a bírság. 

TŰZRAKÁS SAJÁT KERTBEN

A tilalom nem vonatkozik a saját kertre. Ellenben a szigorú tűzvédelmi szabályokat mindenkinek be kell tartani. Nézzük, melyek ezek:
Felügyelet: Soha ne hagyd felügyelet nélkül a tüzet. Bárikor történhet valami váratlan esemény, amikor a tűzveszélyessé válhat. Akár felerősödhet a szél is, belekap, és már terjeszti is a lángokat.
Szél: Ha feltámad a szél, azonnal el kell oltani a tüzet. A földön még van esélyed, de a levegőben táncoló lángnyelveket nem lehet irányítani.
Oltóanyag: A tűzrakóhely közelébe mindig készíts egy vödröt, tele vízzel. Legyen egy másikban homok, mellyel eloltás után feded le a parazsat.
Szerszámok: Lapát, gereblye segítségével jobban kordában tudod tartani a tűz terjedését.
Eloltás: Ha befejezted, a hamura, parázsra nem elég csak rálöttyinteni  egy kis vizet. A parázs mélyén megbújhat egy-két darab, melyek újra életre kelnek. A legbiztonságosabb, ha ezeket elzárod a levegőtől. 5-10 cm vastagságú homokkal fedd le a tűzrakás helyét.

TŰZRAKÁS SAJÁT KERTBEN

Több lakásos házban vagy társasházban tűzrendészeti szabályokhoz kötött a tűzgyújtás. Ha engedélyezett a sütögetés az erkélyen, kizárólag elektromos grillsütőt használható. Ha gázzal, szénnel, fával próbálkozol, 20.000-től 1 millió forintig terjedhet a bírság.

A legnagyobb baj, ha emberi sérülés következik be és megég valaki. Ilyenkor az égett testfelületet hűtsétek azonnal 15-30 percig hideg folyóvízzel. Ha a ruháján keresztül ért valakit sérülés, ne vegyétek le róla, azzal együtt hűtsétek. Így megakadályozhatjátok, hogy az égés mélysége és az égett terület felszíne megnőjön. Az égett felületet - lehetőleg égési kötszert használva - sterilen le kell fedni, de nagyon fontos, hogy ne kenjetek vagy szórjatok rá semmit. Az égés súlyosságától függően azonnal értesítsétek a mentőket, akik megfelelő ellátásban részesítik a sérültet.

Forrás: ripost.hu