Alig tapasztalható javulás a munkavédelmi szabályok betartásában.

2018. első háromnegyed évében 10 701 munkáltatót ellenőriztek. Ennek 74,3 százalékánál találtak valamilyen szabálytalanságot az ellenőrök., 267 esetben, összesen 85,59 millió forint bírságot szabtak ki januártól szeptemberig terjedő időszakban.

A munkavédelem nem más, mint az egészséget nem veszélyeztető és a biztonságos munkavégzésre vonatkozó szabályok összessége, amelyek betartásának ellenőrzésénél a munkavállalók munkavégzési körülményeit vizsgálták és 66 %-nál tapasztaltak szabálytalanságot.

A munkavédelmi hatóság megállapítása szerint a szabálytalan körülmények között foglalkoztatott munkavállalók 28,6 százalékának súlyos szabálytalanságok mellett kellett dolgoznia.

Az építőipar, a feldolgozóipar, a mezőgazdaság és a gépipar területére irányultak elsősorban az ellenőrzések, mert ott a munkavállalók egészsége, biztonsága gyakrabban kerül veszélybe, és az esetek is súlyosabbak. A munkavédelmi hatóság által tartott ellenőrzések legnagyobb része munkavédelmi, kisebb része munkabiztonsági, legkisebb része pedig munkaegészségügyi intézkedés volt.

A munkavédelmi ellenőrzések számának növelését egyre inkább indokolja a munkabalesetek számának növekedése.

2018. január és szeptembere között 16.227 embert vált három napnál hosszabb időre munkaképtelenné, ami magasabb az egy évvel korábbi adatoknál. A legtöbb baleset Budapesten és Pest megyében volt. A legkevesebb baleset Tolna és Nógrád megyében fordult elő.

A munkabalesetek számának emelkedése több okra vezethető vissza. Szerepet játszhat ebben az is, hogy a cégek a megrendeléseiket teljesíteni csak a túlórakeretek túllépésével tudják, miközben a munkavédelem, illetve a munkavédelmi feladatok ellátása háttérbe szorulhatnak, megkockáztatva ezzel azt is, hogy a munkavédelmi hatóság ezért elmarasztalja őket.

Vannak olyan, főleg gyártást végző cégek, amelyek a költségvetésükbe a túlóra miatti büntetéseket is beleszámolják.