A munkavédelmi oktatás és a tűzvédelmi oktatás a munkavédelem és a tűzvédelem alapja.
Az első lépés, hogy a dolgozókat megvédjük a balesetektől, illetve tűz esetén az emberélet és az anyagi javak biztonságban legyenek. A munkavédelem és a tűzvédelem elméleti és gyakorlati ismereteinek biztosítása a munkavállaló részére elengedhetetlen.

A munkavédelmi oktatás nem munkavédelmi szaktevékenység, de azt ajánlott munkavédelmi szakembernek megtartania. A tűzvédelmi oktatás megtartása viszont már tűzvédelmi szaktevékenység. Munkáltatói érdek, hogy megfelelő képzettségű szakember tartsa meg a munkavédelmi oktatást és a tűzvédelmi oktatást, hiszen azon sok-sok pénz múlhat egy esetleges munkabaleset, vagy egy tűzeset bekövetkeztekor.

Nem határozza jogszabály meg a munkavédelmi oktatás és a tűzvédelmi oktatás sűrűségét, de indokolt azokat évente megtartani. A munkavédelmi oktatás és a tűzvédelmi oktatás gyakoriságát a munkavédelmi és tűzvédelmi szabályzatban nekünk, munka- és tűzvédelmi szakembereknek kell meghatároznunk. A munkavédelmi oktatás és a tűzvédelmi oktatás megtörténtét jegyzőkönyvben kell dokumentálni.

MUNKAVÉDELMI OKTATÁS - TŰZVÉDELMI OKTATÁS - KÖRNYEZETVÉDELMI OKTATÁS