Kockázatértékelés / Kockázatbecslés / Kockázatelemzés - Tudnivalók

Mi az a kockázatértékelés és kockázatbecslés, kockázatelemzés?
A kockázatértékelés egy folyamat amely során a munkahelyi veszélyekből adódó, a munkavállalók egészségét és biztonságát fenyegető kockázatokat értékeljük.

A dolgozó által folytatott munkafázisokat vizsgáljuk, mely során kiderül:
  • milyen kockázatokkal kell számolni a munkavégzés alatt,
  • kiküszöbölhetők-e a veszélyek, és az abból fakadó balesetek,
  • milyen megelőző és védőintézkedésekre van szükség a kockázatok kézben tartásához.

A kockázatértékelés és a kockázatbecslés a sikeres munkavédelmi irányítás alapja, valamint a munkavégzéssel összefüggő balesetek és a foglalkozási megbetegedések csökkentésének kulcsa. A kockázatelemzés így hatékony eszköze továbbá a munkaerőkiesés csökkentésének.

Hol találjuk azt, hogy a kockázatértékelés, kockázatbecslés kötelező?
A munkavédelmi törvény 54-es §-a mondja ki, hogy a munkáltató köteles minőségileg és mennyiségileg értékelni a kockázatokat. A kockázatértékelés, kockázatbecslés már 1 fő munkavállalótól kötelező!

Tehát, mi a teendőnk, a kockázatértékelés terén?
A kockázatértékelés munkabiztonsági szaktevékenység, melyet szívesen elvégzünk Önnek, amennyiben megbíznak bennünket. Kapcsolat menüpontunkban megtalálja elérhetőségünket, készségesen segítünk Önnek.

Mit kell kockázatértékelés / kockázatbecslés alá vonnunk?
Minden a cégünknél használt technológiát, gépet, munkaeszközt, veszélyes anyagot. A kockázatelemzésnek ki kell térnie a munkavállalókat érő terhelésekre is, továbbá a kockázatértékelés megállapításait figyelembe kell venni a munkahely kialakításánál.

Mikor kell kockázatelemzést végeztetnünk?
A munkáltatónak a kockázatértékelést a tevékenység megkezdése előtt kell elvégeznie, majd legalább 3 évente újra el kell végezni. Amennyiben új technológia, gép, eszköz kerül alkalmazásra, akkor a 3 év lejárta előtt is el kell készíttetni kockázatértékelési szaktevékenységet végző szakemberrel.

Kit terhel a kockázatértékelés felelőssége? (Mi van akkor, ha nem végezteti el a kockázatértékelést?)
Egyértelműen a munkáltatót. Akkor is Őt, ha azt elkészíttette, de az elkészült kockázatértékelés, kockázatbecslés nem megfelelő színvonalú, és nem terjed ki a cég minden munkafolyamatára és munkavállalójára.
Amennyiben nem készítetteti el a kockázatértékelést, megbüntetik. Csak a kockázatértékelés, kockázatbecslés hiányát 75.000-500.000 Ft-ig terjedő bírsággal büntetik!

Felhívjuk a munkáltatók figyelmét arra, hogy a gyanúsan olcsó kockázatértékelés színvonala valószínűleg nem megfelelő, így ezért Ön vagy bírságot fizet egy ellenőrzéskor, vagy egy súlyos munkabaleset bekövetkeztekor milliókat polgári peres eljárás során. Ezért javasoljuk Önnek, hogy lehetőleg komoly, felelősségbiztosítással rendelkező szakcéggel végeztesse csak a kockázatértékelést, kockázatbecslést. Kérje Árajánlatunkat!

KOCKÁZATBECSLÉS - KOCKÁZATÉRTÉKELÉS - KOCKÁZATELEMZÉS