A kockázatértékelés, kockázatbecslés hiányának, vagy nem megfelelőségének büntethetősége: Ha nincs kockázatértékelés, vagy kockázatbecslés, vagy a színvonaluk nem megfelelő, akkor bizony bírságra számíthatunk, de I.-es veszélyességi osztályban nagyon szigoruan büntetik (pl. építőipar, erdőgazdálkodás, húsfeldolgozás, vegyipar). Készíttesse a kockázatértékelését és kockázatbecslését velünk, akik helyt állunk a munkánkért! A munkavédelem és a tűzvédelem területén szerzett komoly tapasztalataink, illetve felelősségbiztosításunk a garancia arra, hogy Ön elkerülje a büntetést, vagy egy esetleges pert.

Munkaegészségügyi problémák: Sokszor a később jelentkező foglalkozási megbetegedések nincsenek kellően feltárva a kockázatértékelés és kockázatbecslés során, és természetesen nicsenek a kockázatok kezelve sem. Ilyenkor a baj egy per formájában jelentkezik, évekkel későbben. Gyakran találkozunk olyan kockázatértékeléssel is, hogy azt foglalkozás - egészségügyi orvos nem is látta és alá sem írta. Nem elég a munkavédelmis aláírása, ellen kell jegyeznie a foglalkozás -egészségügyi orvosnak is! Ha kell vonjunk be orvost, vagy addig ne vegyük át az elkészült kockázatértékelést, amíg azt orvossal alá nem íratták!

Figyelmen kívül hagynak bizonyos kockázati kategóriákat, pl. pszichoszociális kockázati tényezőket és szervezeti tényezőket (munkaidőt, munkaterhelést stb.). Figyelmen kívül hagynak munkafolyamatokat is, pl.:
  • gépjárművezetés olyan cégeknél, ahol céges autók vannak,
  • takarítói tevékenység kimarad, vele a kémiai kockázatbecslés és biológiai kockázatbecslés is,
  • nem veszik komolyan a szükséges műszeres mérések hiányát (nagyon sok munkahely alulvilágított, illetve zajos),

A kockázatértékelés és a kockázatbecslés a munkavédelem alapja, éppen ezért ne a legolcsóbb céggel végeztessük el, győződjünk meg az illető cég szakmai alkalmasságáról, kérjünk be akár már elkészült anyagot referenciaként! Készíttesse a kockázatértékelését és kockázatbecslését velünk, akik helyt állunk a munkánkért!