Mi az a biológai kockázatértékelés, kockázatbecslés?
Azokban a munkakörökben, ahol fertőzésveszély, vagy járványveszély lehetősége áll fenn, biológiai kockázatértékelést kell végezni. A biológiai kockázatértékelés a járványügyi szempontból veszélyes munkavégzés kulcsa, mivel ez az alapja a szükséges egyéni védőeszközök, illetve a munkaköri védőoltások meghatározásának. Biológiai kockázatértékelést jellemzően az egészségügyben, szociális ellátóhálóban, oktatás-nevelés intézményeiben dolgozókra kell készíteni.

Munkakörökhöz kapcsolódó védőoltási kötelezettség:
A munkáltatónak fel kell mérnie a munkavállalók egészségét és biztonságát veszélyeztető biológiai kockázatokat. A felismert kockázatok csökkentésének érdekében biztosítania kell azon dolgozók részére a védőoltást, akik a felmért veszélyeknek kitett munkakörökben dolgoznak. A veszélyeztetett munkakörök felméréséhez a munkáltató kérésére a városi intézet segítséget nyújt.

A különböző csoportokba tartozó biológiai tényezők együttes expozíciójával járó tevékenységnél a kockázatot minden jelen lévő biológiai tényezőre meg kell becsülni.

A biológiai veszélyek a dolgozók munkahelyi mikroorganizmusokkal (beleértve a genetikailag módosítottakat is), sejtkultrákkal, humán endoparazitákkal, belső élősködőkkel kapcsolatos expozíciójából erednek, melyek 3 típusú betegséget: fertőzést, allergiát és mérgezést okozhatnak.
Ide sorolhatóak a baktériumok, vírusok és gombák (élesztő vagy penészgombák.

Veszélyazonosítás:
Első és elengedhetetlen lépése az adott terület folyamatainak átfogó és részletes ismerete. A beazonosítható veszélyforrások:
  • Emberi testnedvek (közvetlen emberről, emberre terjedés, vagy közvetett szennyezett tárggyal),
  • Vér útján (közvetlen emberről, emberre terjedés, vagy közvetett szennyezett tárggyal),
  • Rágcsálók harapása, vizelete, ürüléke (közvetlen érintkezés, vagy közvetett szennyezett tárgy),
  • Rovarok, egyéb ízeltlábúk csípése,
  • Emlősállat ürüléke, vizelete, harapása,
  • Madarak ürüléke.

A biológiai kockázatokat évente kell vizsgálni.