Szigorúbb munkaügyi ellenőrzések várhatók

A szabályt megszegő munkáltatóknak szigorúbb ellenőrzést, az együttműködést tanúsító vállalatoknak pedig segédkezet ajánl az Országos Munkavédelmi és Munkaügy Főfelügyelőség - nyilatkozta a Napi Online-nak Papp István, az OMMF elnöke.

A Csillagszóró hadművelet tanulságait leszűrve Papp István elmondta, hogy már érezhető a javulás a munka világában, az ellenőrzések során ugyanis kevesebb jogsértő munkáltatót találtak, és a szabályszegésesek is kisebb súlyúak, mint két-három évvel ezelőtt. A munkabalesetek száma szintén csökkent, ami egyértelműen a 2005 óta folytatott tudatos hatósági munka eredménye. Ehhez természetesen szükség volt az OMMF állományának bővítésére, és az elmúlt évek jogszabályváltozásaira is, de legalább akkora szerepe volt a hatósági szemléletváltásnak.

A "partnerség a foglalkoztatás biztonságáért" kezdeményezéssel ugyanis a vállalkozások rádöbbenhettek, hogy az OMMF nemcsak a munkavállalókért, hanem értük is van. Az elmúlt három évben a figyelemfelhívások, a jogsértés megszüntetésére kötelező határozatok száma tízszerese volt a bírságokénak, köszönhetően annak, hogy a felügyelők elsősorban csak a súlyos jogsértéseket szankcionálják. Nem a munkaszerződések formai hiányosságainak bírságolása a cél, hanem a dolgozók védelme, garanciális jogaik biztosítása. A következő öt évben negyedével kell csökkentenünk a munkahelyi megbetegedések és balesetek számát, ehhez pedig szükség van a vállalkozások kooperációjára.

"Szerencsére egyre inkább igénylik a segítséget, a munkavédelmi kérdésekben eligazító zöld számunkat évről évre többen hívták, és egyre többen rendelik meg a Complex Kiadóval közösen tavaly elindított szaklapunkat is" - tette hozzá Papp István . A 2007-ben létrehozott, regionálisan szervezett Munkavédelmi Tanácsadó Szolgálatnál pedig lehetőség adódik a személyes tanácsadásra is; októberi indulása óta több mint ezren keresték fel felügyelőinket. Ezt a fajta együttműködés szeretnénk erősíteni azzal, hogy valamiféle elismerésben részesítsük a jogkövető munkáltatókat - mondta az OMMF elnöke.

Papp István azt is elmondta a Napi Online-nak, hogy amennyiben valahol feketefoglalkoztatásra utaló nyomokra lel az OMMF, azonnal lecsap. A jogszabályokat súlyosan megsértő munkaadók ezentúl több munkavédelmi ellenőrzésre számíthatnak, sőt, további társhatóságok is gyakorta felkeresik majd őket. Ráadásul így már nemcsak bírságokkal szembenézniük a vállalkozásoknak, hanem a közbeszerzésektől, illetve az állami támogatásoktól való eltiltással is. Tavaly év végéig például több mint húszezer vállalkozás nem vehetett részt emiatt a közbeszerzésekben.

Papp István szerint azonban hiába működik sikeresen az OMMF politikája, a gazdaság fehéredéséhez átfogó intézkedésekre, a vállalkozásoknak pedig szemléletváltására, és mindenekelőtt összefogásra van szükség. Az építőiparban például hiába nem szeretik a 5-6 szintes alvállalkozói láncokat, mégis terjedőben van, ez pedig csak tovább növeli a feketemunka kialakulásának esélyét.

Az OMMF ez évi terveiről Papp István annyit mondott, hogy továbbra is ugyanazokban az ágazatokban lesz gyakoribb ellenőrzés, mint tavaly: többek között az építőiparban, a mezőgazdaságban, a feldolgozóiparban. Gyakoribb lesz a hétvégi, éjjeli és a szokatlan helyszínek, mint a "népi piacok" ellenőrzése. Emellett jobban odafigyelnek a munkabérek kifizetésével kapcsolatos problémákra, a munkaidő-nyilvántartások pontos vezetésére, valamint a munkaidő-pihenőidő szabályainak betartatására. Különös figyelmet kapnak továbbá a munkaerő-kölcsönzésben és az alkalmi munkavállalásban tapasztalható visszaélések. "Sokan beszélnek a járulékcsökkentések szükségességéről, szerintem azonban ennek addig nincs túl sok értelme, amíg az alkalmi munka csökkentett közterheit se akarják kifizetni." - hívta fel a figyelmet Papp István.

A munkavédelem terén főként a be- és leesésveszély csökkentésére és a kockázatértékelések felülvizsgálatára koncentrál majd az OMMF. Számos félreértés van a köztudatban ezzel kapcsolatban, elkészítését sokan nyűgnek tartják, ezért sok helyütt sematikus, sablonos dokumentumok készültek, amelyek leginkább a polcon porosodnak. Pedig balesetek és foglalkozási megbetegedések többsége megelőzhető lenne, ha gyakrabban olvastatnák el a dolgozókkal. Az egyéni védőeszközök biztosítása és használata szintén több vizsgálat tárgya lesz.

Az egészségügyi szolgálatok munkavédelmi feladataira is kiemelt figyelmet fordít idén az OMMF, különösen a munkába lépést megelőző és időszakos munkaköri alkalmassági vizsgálatok, valamint a kötelező szűrővizsgálatok elvégzésére. Ezzel nemcsak a dolgozók biztonságáról gondoskodunk, hanem az egészségügyi kiadások csökkentéséhez is tevékenyen hozzájárulunk - magyarázta az OMMF elnöke.

Forrás: HR Portal


Tovább szigorodnak a munkavédelmi szabályok

Januártól tovább szigorodik a munkavédelemről szóló törvény.Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) vizsgálhatja például, hogy a cég mérsékli-e a túl monoton munka időtartamát, bevezeti-e a munkaszervezést. Mindezt és az összes foglalkoztatási megbetegedés kivizsgálását orvosi végzettségű munkavédelmi felügyelők ellenőrzik majd. A törvény a még hatékonyabb hatósági vizsgálathoz kibővíti a felügyelők intézkedési jogát. Így például veszélyes tevékenység, üzem, üzemrész, munkaeszköz működésének, használatának a felfüggesztése akkor is elrendelhető lesz, ha a határértéket meghaladó expozícióra, rákkeltő veszélyre, illetőleg a nem megfelelő védelmet nyújtó védőeszköz használatára bukkan az OMMF.

Forrás:Világgazdaság


Veszélyesen élnek a mezőgazdaságban dolgozók is

A mezőgazdaságban és az építőiparban dolgozók vannak a leginkább kitéve a derékproblémák veszélyének, a felső végtagokkal összefüggő zavarok kockázata pedig a mezőgazdaságban, az erdészetben és a halászatban dolgozók esetében a legnagyobb. A gépesítés ellenére még mindig nagyon magas a súlyos terheket emelő, illetve szállító munkavállalók száma (körülbelül az ötven százalékuk).

Nem véletlenül hangsúlyozza a munkavédelem fontosságát az Európai Unió, hiszen a váz- és izomrendszeri megbetegedések az országok gazdaságát is alaposan visszaveti. A váz- és izomrendszeri egészségügyi problémák ugyanis könnyen súlyosbodhatnak, s krónikus esetekben a kezelés és a rehabilitáció semi mindig vezet eredményre. Vagyis a munkavállaló tartósan munkaképtelen lesz, a legrosszabb esetben pedig végleg elveszti munkáját.

Leggyakrabban a váz- és izomrendszeri megbetegedések, a por, az állatról emberre terjedő betegségek, a zaj és a vibráció betegítik meg a munkavállalókat. Angliában például a mezőgazdasági dolgozók nyolcvan százaléka szenved a váz- és izomrendszeri megbetegedések valamilyen formájától. A váz- és izomrendszeri megbetegedések nagyon gyakori a kertészeknél, a gyümölcs és zöldségtermesztéssel foglalkozó embereknél, hisz a munkafolyamatok mindegyike állandóan ismétlődő kézi munkával jár. Egyes gyümölcsök betakarításakor, például áfonya- és ribizliszüretkor a dolgozók kénytelenek hosszú órákig görnyedni vagy térdelni.

Ebben a szektorban nagy valószínűséggel az is hozzájárul a váz- és izomrendszeri megbetegedések gyakoriságához, hogy sok munkavállalót csak alkalmi munkára vagy időszakosan foglalkoztatnak, közülük sokan más területről érkeznek, alacsony képzettségűek, gyakorlatlanok és nagyon hosszú munkaidőben kell ismétlődő mozdulatokkal járó kézi munkát végezniük. Sokan a nyugdíjkorhatár felett is vállalnak mezőgazdasági munkát, ami szintén növeli a baleseti és egészségügyi kockázatokat.

Forrás: HR Portal